Wat is een domeinnaam en hoe kom je eraan?
Een domeinnaam is een belangrijk onderdeel van je website. Zonder domeinnaam is je site moeilijk te bereiken en lastig te delen. Misschien snap je nog niet helemaal wat een domeinnaam is of heb je geen idee hoe je eraan komt. Gelukkig is het minder ingewikkeld dan het misschien lijkt. Ik maak het zo simpel mogelijk voor je en in dit artikel laat technische en officiële termen dan ook lekker achterwege.
Wat is een domeinnaam?
Heel simpel gezegd is je domeinnaam het webadres wat verwijst naar jouw website. Dat wat je intypt boven in de balk van je internetbrowser. De domeinnaam van mijn website is dus manoneline.nl. Een naam die ik zelf heb gekozen, waar ik jaarlijks voor betaal en dus niet door iemand anders gebruikt kan worden. Het is de link die je enkel en alleen naar mijn website brengt.
Het verschil tussen een domeinnaam en de naam van je site
Wanneer je een website bouwt geef je deze allereerst een naam. Deze naam is o.a. zichtbaar in Google. Zoekmachines vinden de domeinnaam meestal minder belangrijk dan de naam van je site. Deze twee kunnen ook van elkaar verschillen. De naam van je site komt meestal overeen met de naam van je bedrijf of praktijk en/of de dienst die je levert. De naam van mijn site is ‘Manon Eline - Webdesign’.
Waar koop je een domeinnaam?
Net als bij telefoonabonnement providers en internet providers zijn er ook een heleboel domeinnaam aanbieders. Vaak kun je bij een webdesign platform, zoals Squarespace, ook een domeinnaam aanschaffen. Momenteel koop ik domeinnamen via Google Domains of via mijndomein.nl. Let altijd op de prijs, want deze kunnen per domeinnaam provider nogal verschillen. Voor ongeveer € 10,- per jaar moet je er eentje aan kunnen schaffen. Je kunt nu een domeinnaam aanschaffen, maar als je er niet uit komt, kun je ook wachten tot je een traject met mij als webdesigner start. Dan help ik je graag.
Hoe kies je een domeinnaam?
De domeinnaam is het adres van je website, wat je natuurlijk graag mee geeft aan (potentiële) cliënten. Handig als deze gemakkelijk te onthouden en op te schrijven is. Hele lange, ingewikkelde of moeilijk te spellen webadressen kunnen dit lastig maken. Of de door jou gekozen domeinnaam nog beschikbaar is en wat deze kost, check je gemakkelijk via de site van een domeinnaam provider.
Kies je voor .nl of .com?
Als je een internationale doelgroep hebt (of hoopt te krijgen), is .com het meest gangbaar. Beperk je je tot Nederland of Nederlandstalige bezoekers, dan zou ik voor .nl kiezen. Er zijn overigens nog vele andere opties zoals .amsterdam, .info, .nu en zelfs .awesome. Als het je aanspreekt, vooral doen, hoewel het waarschijnlijk voor verwarring zorgt. Zeker wanneer iemand met een vergelijkbare dienst de .nl variant van jouw domeinnaam in gebruik heeft.
Je hebt een domeinnaam gekocht en nu …?
Na de aanschaf ben je eigenaar van je domeinnaam en kan je zelf bepalen wat je ermee wilt doen. Als je verder niks doet, kom je op een algemene pagina van je domeinnaam provider terecht wanneer je jouw webadres intypt in een internetbrowser. Wat je natuurlijk wilt is dat mensen op jouw mooie nieuwe website terechtkomen. Hier zijn wat technische handelingen voor nodig, die ik in orde maak wanneer ik een website voor je bouw. Simpel gezegd, verwijs ik jouw domeinnaam door naar je (Squarespace) website. Als je niet handig bent met computers, laat dit onderdeel dan vooral aan iemand anders over.
Je wilt meer dan één domeinnaam gebruiken
Dat kan! Het is mogelijk om meerdere domeinnamen aan te schaffen en deze allemaal te koppelen aan jouw website. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als je een nieuwe naam hebt bedacht voor je bedrijf en sitebezoekers (tijdelijk) via het oude adres en het nieuwe naar je site wilt leiden. Of wanneer je zowel .nl als .com wilt gebruiken.
Wanneer schaf je een domeinnaam aan?
Als je nu al een briljant idee hebt voor een domeinnaam, dan is het slim om deze nu aan te schaffen. Je weet dan zeker dat deze niet voor je neus wordt weggekaapt door iemand anders. Je kunt je abonnement vaak na een jaar weer opzeggen als je er toch geen gebruik van maakt. Het is ook handig om dit te doen voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Het is zonde als je jouw handelsnaam hebt vastgelegd en dat daarna blijkt dat de domeinnaam in het bezit is van iemand anders.
Ik help je graag
Heb jij al een domeinnaam bedacht voor je site? Laat het vooral weten als je hulp nodig hebt bij de aanschaf van een domeinnaam en de bouw van je website. Wat ik precies voor je kan betekenen en hoe het allemaal werkt vind je hier.
Wat je nog meer wilt weten over je eigen website:
Deze pagina bevat affiliate links, meer informatie hierover vind je in de privacyverklaring.