Wat is een favicon?

Een favicon instellen voor je website wordt regelmatig vergeten. Misschien is het je nooit opgevallen of wist je niet dat je het aan kunt passen. Ik zie het instellen van een favicon als het puntje op de i van je website; het maakt het af. Geen idee waar ik het over heb? Ik leg het je graag uit.

Mijn eerste favicon

Zo’n 10 jaar geleden had ik voor het eerst een echte eigen website. Wat was ik trots en blij. Hoewel ik toen nog veel hulp nodig had bij de daadwerkelijke bouw, was dat niet nodig voor het ontwerp. Ik zag helemaal voor me hoe de website eruit moest komen te zien. En aangezien het een reisblog was, werd de favicon uiteraard een kleine wereldbol. Toen die favicon er eenmaal stond, was de website pas echt af voor mij. Super professioneel naar mijn idee. Voor diezelfde site overwoog ik trouwens ook om de muisaanwijzer van bezoekers te laten veranderen in een vliegtuigje…

Wat is een favicon?

Een favicon wordt ook wel een browser of pagina icoon genoemd en is een zeer kleine afbeelding die op verschillende plekken weergegeven wordt in internet browsers. Lees je dit artikel op een computer? Kijk dan even omhoog naar het tabblad of de tabbladen die je open hebt staan. Elk tabblad heeft links een icoontje staan. Dit is de favicon van de desbetreffende website. Sla je een website op als favoriet (ookwel bookmark genoemd), dan zie je de favicon van de website op je bladwijzerbalk staan of in de map waarin je de site/bookmark hebt opgeslagen. Op mobiele telefoons zie je favicons meestal niet terug in tabbladen, maar wel onder je favorieten in je browser.

Wat is de functie van een favicon?

Zoals je misschien is opgevallen gebruiken veel bedrijven een kleine of aangepaste versie van hun logo als favicon. Ze gebruiken bijvoorbeeld de eerste letter van het merk of een klein visueel stukje van het logo. In ieder geval sluit het altijd aan op de huisstijl van het bedrijf. Zo raak je nog meer vertrouwd met het logo en herken je het bijbehorende bedrijf snel. Bovendien is je site sneller te vinden in een browser waar iemand meerdere tabbladen open heeft staan of wanneer je site tussen iemands favorieten staat. Mensen scannen sneller langs alle logootjes dan dat ze alle bijbehorende teksten één voor één gaan lezen. Met behulp van een favicon vinden bezoekers gemakkelijk hun weg (terug) naar jouw site.

Wat gebeurt er als je website geen favicon heeft?

Wanneer je een website via een platform maakt (zoals Squarespace, Wix of Wordpress) dan heeft jouw site standaard het icoon van het website platform als favicon. Zo zie ik regelmatig websites van zelfstandig ondernemers waarbij het logo van Squarespace of Wordpress wordt weergegeven in plaats van hun eigen mooie logo. Zij hebben dus bewust of onbewust hun favicon niet aangepast. Misschien valt mij dit sneller op dan anderen, maar het geeft me altijd het gevoel dat een website nog niet af is. Er mist wat. Daarom zorg ik er altijd voor dat de websites van mijn klanten een favicon hebben die bij hen past. Dat maakt het net iets professioneler en zo is je site helemaal compleet. Wil je ook graag een eigen website, inclusief favicon, bekijk alle informatie over mijn dienst dan hier.

Hoe maak je een favicon?

De meeste websites ontwerpen een mini versie van hun logo om te gebruiken als favicon. Er is maar ruimte voor 16 bij 16 pixels, waar een volledig logo vaak niet in past of onleesbaar van wordt. Je kunt je logo gebruiken als inspiratie en er een klein stukje van gebruiken, bijvoorbeeld de eerste letter van je logo, de initialen van je naam of laat letters achterwege en gebruik een visueel stukje van je logo. Heb je (nog) geen logo of is het niet geschikt voor het ontwerp van een favicon, dan kun je ook denken aan een symbool wat past bij de dienst die jij levert. Zoals de wereldbol die ik koos voor mijn reisblog. Favicons kun je ontwerpen in elke grafische ontwerptool. Squarespace adviseert om een afbeelding te ontwerpen tussen de 100px bij 100 px en de 300px bij 300px. Ben je niet handig met grafische programma’s, google dan eens op ‘favicon ontwerpen’. Er zijn allerlei gratis websites beschikbaar waar je gemakkelijk een simpele favicon kunt ontwerpen. Online zijn er ook genoeg gratis symbolen te vinden die je kunt gebruiken als favicon. Wanneer je een logo laat ontwerpen door een designer of creatieve vriendin, vraag dan vooral of ze ook een favicon voor je ontwerpt. Daarmee zet je de puntjes op de i van jouw website.


Wat je nog meer wilt weten over je eigen website:

Deze pagina bevat affiliate links, meer informatie hierover vind je in de privacyverklaring.

Vorige
Vorige

De invloed van je bedrijfsnaam op je website

Volgende
Volgende

De kosten van een website