Wat is een 404 pagina?
Je scrolt wat op een website en klikt op een linkje. Je verwacht op een bepaalde pagina terecht te komen, maar helaas, de pagina kan niet gevonden worden. Je bent op de 404 pagina van de website terecht gekomen. Ook jouw (toekomstige) website heeft zo’n 404 pagina. Wanneer komen je sitebezoekers daar eigelijk terecht en hoe zorg je ervoor dat de pagina die ze eigenlijk wilden bezoeken wél gevonden wordt?
De pagina kan niet gevonden worden
Wanneer iemand op de 404 pagina van je website terecht komt, betekent dit dat de webpagina waar de sitebezoeker graag naartoe wilde niet is gevonden. Je 404 pagina geeft dus aan dat er wat mis is gegaan. Meestal is één van de volgende situaties van toepassing.
O O R Z A A K # 1
De pagina bestaat niet meer
Het komt natuurlijk voor dat pagina’s van websites worden verwijderd. De pagina’s die nu op mijn website staan zijn niet meer dezelfde als toen mijn website live ging. Wanneer iemand een pagina probeert te bezoeken die niet meer bestaat, wordt die persoon doorverwezen naar de 404 pagina. De sitebezoeker had blijkbaar nog wel het webadres van de pagina die niet meer bestaat. Elke webpagina heeft namelijk een eigen url (zoals manoneline.nl/manon). De url van de verwijderde pagina heb je ooit verstuurd per e-mail of WhatsApp of staat nog ergens als link op je eigen website. Via dit webadres probeert iemand de verwijderde pagina te bezoeken en komt in plaats daarvan op de 404 pagina terecht. Heel handig dus, want ook al bestaat de pagina niet meer, je sitebezoekers is alsnog op jouw website terecht gekomen.
O O R Z A A K # 2
Het webadres van de pagina klopt niet (meer)
Wanneer het webadres (de url/link) van een pagina niet (meer) klopt, komt de sitebezoeker op je 404 pagina terecht. Bijvoorbeeld doordat er een typefout wordt gemaakt bij het invoeren van het webadres. Het komt ook voor dat een pagina nog wel bestaat, maar de url naam van de pagina is veranderd. Wanneer iemand nog het oude webadres heeft, komt die persoon op de 404 pagina terecht. Wanneer een url naam van een pagina is veranderd, wordt nog weleens vergeten om alle linkjes en knoppen op de website aan te passen die naar de desbetreffende pagina verwijzen. Iedereen die op de knopt klikt, komt dan niet op de pagina met de nieuwe url naam terecht, maar, je raadt het al, op de 404 pagina.
Voorkomen dat je 404 pagina te veel bezoekers krijgt
Voor sitebezoekers is het nooit fijn om op een 404 pagina terecht te komen. Het is niet de plek waar ze naartoe wilden en het wordt al snel gezien als een fout van de website (zelfs wanneer het ligt aan een typefout die ze zelf hebben gemaakt). Het is nog vervelender als sitebezoekers op de 404 pagina terecht komen, wanneer dit hun eerste kennismaking is met je website. Dit wil je als site eigenaar natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het aantal bezoekjes aan je 404 pagina te beperken.
Zorg voor simpele en tijdloze urls
Denk goed na over de url naam van je website pagina’s. Houd het webadres simpel en niet te lang. Hoe simpeler/logischer het webadres, hoe minder snel er fouten worden gemaakt. Zo is de url naam ‘manoneline.nl/manon’ simpeler dan ‘manoneline.nl/overmanon. Zorg er gelijk voor dat de url naam met de tijd mee kan. Zo verwerk ik nooit de naam van een dienst in een url naam, want namen van diensten veranderen. Ik houd het liever algemeen en daarmee tijdloos. Begeleid je bijvoorbeeld cliënten, dan zal ik de webpagina die daaraan is gewijd een naam geven zoals ‘begeleiding’. Het maakt dan niet uit hoe vaak je de naam van je dienst verandert, de url naam kan hetzelfde blijven.
Deel het algemene webadres van je website
Wees voorzichtig met het delen van urls van de subpagina’s van je website. De url naam van subpagina’s wil je soms toch kunnen veranderen of je verwijdert de volledige pagina en dat betekent dat iedereen waarmee je ooit een link naar de pagina hebt gedeeld op je 404 pagina terechtkomt. Dat is dan ook gelijk weer het voordeel van je 404 pagina, je raakt de sitebezoekers niet kwijt, maar je verwelkomt ze waarschijnlijk niet op de meest gewenste manier. Het is dus slim om zoveel mogelijk het algemene webadres (manoneline.nl) van je website te delen. Zeker als je zoiets als flyers of visitekaartjes laat drukken.
Pas een url naam overal aan
Als je toch besluit om een webadres van een pagina te veranderen of een pagina volledig te verwijderen, denk dan even goed na over waar je het webadres gedeeld hebt. Nadat je de aanpassing van de url naam hebt uitgevoerd of de pagina hebt verwijderd, zullen de oude linkjes niet meer werken. Bedenk dus waar je de oude link nog hebt staan en pas deze aan. Denk aan social media kanalen en vooral aan andere pagina’s op je eigen website. Ik verwijs binnen mijn website regelmatig naar andere pagina’s van mijn site. Het is dan belangrijk dat ik de url van al die linkjes en knoppen aanpas wanneer ik een url naam veranderen of verwijder. Heb ik de afgelopen tijd veel wijzigingen doorgevoerd, dan loop ik even mijn hele website door en klik ik op alle knoppen en linkjes om na te gaan of alles nog werkt.
Profiteer van je 404 pagina
Het gaat vast een keer gebeuren dat een gewenste pagina op je website niet gevonden kan worden. Wees dan blij dat je 404 pagina bestaat en sitebezoekers alsnog op je website terechtkomen of blijven. Wanneer ik een website voor je bouw, maak ik niet gebruik van de standaard 404 pagina van Squarespace. Ik ontwerp liever een unieke 404 pagina die past bij wie jij bent en mooi aansluit op de rest van je website. Ik maak een 404 pagina niet alleen aantrekkelijk, maar zorg er ook voor dat die gebruiksvriendelijk is voor je sitebezoekers. De gebruiksvriendelijkheid van je 404 pagina is een mooi onderwerp om een toekomstig artikel aan te wijden. Nu al gebruik maken van mijn hulp bij het ontwerpen en inrichten van je website, vraag dan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan of lees hier meer over mijn diensten.
Wat je nog meer wilt weten over je eigen website:
Deze pagina bevat affiliate links, meer informatie hierover vind je in de privacyverklaring.